Får du rätt lön?

Löneförhandla är något som alla måste göra någon gång i framtiden, oavsett om du söker till en ny arbetsplats eller om det är på din nuvarande. För att lyckas så gäller det är du är förberedd och har laddat upp med bra argument.
Vi har valt och samla tips på hur du ska gå tillväga för att då den lönen som du förtjänar.

Rätt tillfälle
Att försöka prata med chefen om löneförhöjning när han är på dåligt humör är inte det allra bästa tillfället. Ta det istället när han/hon är på bra humör eller när det går bra för företaget eller när du vet att du kan visa upp en kompetens som företaget verkligen har ett behov av.
 

Förbered dig mentalt
Om du känner att du är i underläge innan löneförhandlingen så är chansen minimal att du kommer och lyckas. Har du däremot förberett dig mentalt på vad som komma skall och går in i förhandlingen med starkt självförtroende så har du ökat oddsen avsevärt

Ha mål innan
Innan du börjar förhandlingen kan det vara bra om du sätter upp mål på var du vill få ut av förhandlingen.

Motivera kraven
Det är viktigt att du ska kunna motivera varför du har dessa krav. Fundera över varför du tycket att du förtjänar att en viss månadslön. Ta gärna upp exempel på vad du kan tillföra företaget. Det kan även vara bra och fundera ut vad du kan få för motargument så att du är beredd och kan bemöta dem.

Referera till prestationer
Resultat är något som arbetsgivare ofta prioriterar. Förklara gärna hur dina kommande eller föregående prestationer kan leda till ökad lönsamhet.

Research
Kolla gärna runt lite innan med kollegor och vänner som arbetar inom samma bransch om vad de har för lön. Fråga också hur de gick tillväga för att få den lönen de har idag. Du kan även se över lönestatistik som finns inom den yrkesgruppen du tillhör.

Förmåner
Det handlar inte bara om pengar när man löneförhandlar. Om chefen har svårt att lätta på plånboken kan man alltid hitta en annan väg. Det kan också vara allt ifrån övertidsersättning, träningskort, rikskuponger eller fler semesterdagar.

Båda ska vara nöjda
Det kan vara bra om både du och arbetsgivaren går ur löneförhandlingen som vinnare. Genom att mötas halvvägs kan ge bra förutsättningar tills nästa gång det ska löneförhandlas.