Jobba utomlands?

Vad bör du tänka på vid jobb utomlands?

Skulle du vilja jobba utomlands? Listan med jobb i utlandet kan göras lång. Det finns jobb med alltifrån att jobba inom hälsa och sjukvård till att klippa får.

Karriärguide | Lästid: 4 min 

Jobba utomlands

Det skiljer sig inte så mycket att söka jobb i Sverige gentemot att söka jobb utomlands. Internet är en oerhört stor hjälp i det hela, men det går även att få hjälp via Arbetsförmedlingen. Du behöver alltså inte befinna dig i landet för att kunna få ett arbete utan det går även att göra hemma från Sverige. I vissa fall måste man dock tänka på att skaffa visum, uppehållstillstånd, arbetstillstånd och försäkringar.

Inom EU har du möjlighet och röra dig fritt som arbetstagare. I EU:s medlemsländer krävs det inte att du har ett arbetstillstånd utan du kan söka och arbete. Det enda som krävs är att du är svensk medborgare. Är det däremot så att du vill arbeta i ett land utanför EU behöver du ett arbetstillstånd. För att enklast få mer information om det så kan du kontakta landets ambassad. Hur lång tid det tar att skaffa ett arbetstillstånd kan variera mellan olika länder därför är det alltid bra att vara ute i god tid.

Många har drömmar om att få jobba i ett annat land. Förutom att du får möjlighet att utveckla nya språkkunskaper så får du en möjlighet att upptäcka världen och alla dess seder. Framför allt får du en upplevelse och ett minne för livet som du sent lär glömma.

Det som är viktigt att tänka på är exempelvis vilka lagar och regler som gäller och vad som gäller för sjukförsäkringar.

A och O är ändå att du har ett giltigt pass oavsett om du ska jobba inom EU eller utanför.

Här kommer några tips för dig som ska resa iväg!

  • Säg till omvärlden om att du kommer att resa iväg. Se även till och behåll kontakten med Sverige.
  • Skaffa ett socialt umgänge! Även om det kan vara lätt att hålla kontakt med folk hemma så kan det vara skönt att ha någon att umgås med. Det kan även ge dig en möjlighet att uppleva landet på andra sätt än vad du skulle gjort själv.
  • Gör en liten research om landet innan du reser iväg. Det kan alltid vara bra att ha lite kött på benen så att man får det lättare att anpassa sig.