Lyckas med vikariat

6 steg i hur du lyckas med vikariatet

Att arbeta som vikarie kan ge en bra erfarenhet och kan även ge möjlighet till en fast anställning. Dock gäller det att göra rätt intryck och kunna sina rättigheter så att man inte fastnar i vikariefällan.
Här har vi samlat sex tips på hur du lyckas som vikarie:

Karriärguide | Lästid: 3 min 

Lyckas med vikariatet

1. Rätt villkor

Se till att vara överens med din nya arbetsgivare om hur din anställning ska se ut. Det är alltid bra att ha alla villkor skriftligen, men självklart gäller även de muntliga avtalen.  Om ditt vikariat är längre än tre veckor har du rätt att få allt skriftligt.

Rättigheterna som vikarie ska vara desamma som för de övriga anställda. Finns de kollektivavtal på arbetsplatsen så omfattar de även dig. Det gäller även lönevillkor, OB- övertidsersättning och semesterersättning.

2. Sluta tidigare

Är det så att du vantrivs eller har fått ett nytt erbjudande om en fast tjänst innan tiden är slut på ditt vikariat? Vikariat med ett fast slutdatum kan i många fall inte sägas upp i förtid. Där får du istället se över ditt anställningsavtal och se om du har någon uppsägningstid. Självfallet kan du prata med din arbetsgivare och se över om ni kan komma överens om ett nytt slutdatum.

3. Rätt till fast jobb

Det kan löna sig att vara en trogen vikarie. Är det så att du har vikarierat i mer än ett år i streck eller under en treårsperiod så har du företräde om det nyanställs. Det är självklart med förutsättningen att man uppfyller kriterierna för tjänsten. Har du däremot under en femårsperiod vart anställd som vikarie hos samma arbetsgivare i sammanlagt mer än två år så övergår den anställningen automatiskt till en tillsvidareanställning.

4. Sök nytt jobb

Vänta inte med att söka nytt arbete tills ditt vikariat löpt ut. Det är ofta lättare att få napp när du redan har ett jobb och självkänslan är på topp. Rekryteringsprocesser kan dessutom ta tid och det kan ta ett tag innan du får komma på en intervju.

5. Gör ett bra intryck

Var en god kollega och gläns på det nya jobbet. Det skadar inte att vara trevlig och glad mot sina kollegor, oavsett om man är fast anställd eller arbetar som vikarie. Det kan alltid leda till en god referens om du gjort ett bra intryck.

6. Be om referens

Självklart är även ett vikariat en merit i ditt CV. Fråga därför arbetsgivaren om du får använda dem som referens när du söker jobb. Du kan även be din arbetsgivare om att skriva ett intyg där chefen exempelvis beskriver hur dina arbetsuppgifter såg ut, hur länge du arbetade och vitsord om skicklighet.