Ny på jobbet?

Ny på jobbet
Nervositet inför det nya jobbet är något som de flesta känner.  Det kan vara både spännande och utmanande att komma till en ny arbetsplats. Viktigast att komma ihåg är att du ska vara flexibel och öppen och koncentrerar dig på att göra ett gott intryck mot dina kollegor. Allt på den nya arbetsplatsen är nytt, kulturen, klädseln, chefen och kollegorna. För att lyckas gäller det att komma in i flödet och arbetet snabbt och smidigt.

Här är några god råd som är bra att ha till hands när du är nyanställd. Det är nu du har chansen att göra ett gott första intryck.

Var positiv! Börja dagen med ett leende på läpparna, din positiva energi kommer att lysa upp kontoret. Låt det synas att du är glad att vara en del av företaget.

Tänk på klädseln. Det är viktigt att du ser bra ut redan första dagen eftersom det oftast är det första intrycket dina kollegor kommer att få av dig. I början är det enbart ditt yttre och dina kläder som dina arbetskamrater har att gå på så det är bra om du klär dig som du vill bli uppfattad.

För anteckningar. Det kan vara klokt att skriva ned all information du får eftersom man oftast översköljs av information i början. Anteckna arbetsuppgifter, namn, telefonnummer, rutiner och regler som gäller för företaget. Du får bättre koll och slipper fråga samma sak flera gånger om vilket gör att lär dig snabbare.

Lär dig rutinerna och håll ordning. Det kan vara bra att veta hur det fungerar med alltifrån klädpolicy till hur chefen vill kommunicera med personalen.  En almanacka är inte heller en dålig idé att införskaffa. Där kan du notera tider för möten och andra viktiga uppgifter så att du inte missar något.

Våga fråga om hjälp!  Självklart förväntar sig folk inte att du ska kunna och vet om allt på en gång. Att fråga om hjälp visar att du är engagerad och intresserad av att lära. Det är dessutom bättre att fråga en gång för mycket istället för att göra fel!

Tidshållning och frånvaro. Se till att vara på jobbet varje dag och kom i tid. I början är det bäst att vara där hela tiden och suga in så mycket som du kan. Det ger inte så bra intryck att komma först eller vara borta som nyanställd. Självklart kan det dyka upp nödfall och man kan bli sjuk men försök att komma till jobbet varje dag med den mån det är möjligt.

Var social.  Tänk på att du är en del av ett team nu. Samarbete och lojalitet är viktigt och se till att du lär dig namnet på dina kollegor. Undvik däremot skvaller gällande arbetet.

Håll en låg profil. I början är allt nytt och det gäller att lära sig hur allt fungerar och suga in så mycket information som möjligt.  Avvakta med nya idéer på arbetssätt eller liknande, det kan finnas en mening med att saker och ting sköts på ett visst sätt. Ta dig tid till att lära och förstå varför de gör på det sättet.