Så fixar du sommarjobb

På jakt efter sommarjobb? Detta bör du tänka på!

Det börjar bli hög tid och ordna ett sommarjobb. Genom att ha fantasi, visa engagemang, våga ta kontakt så fattas det bara lite tur så är du där. Att sitta och vänta på att något spännande ska dyka upp är ingen bra idé utan det gäller att vara på hugget så tidigt som möjligt..

Karriärguide | Lästid: 2 min 

Fixa sommarjobbet

Som ung och student innebär oftast sommarloven en chans till att skaffa sig en arbetslivserfarenhet och pengar. Du får en möjlighet att lära dig mer om arbetslivet men samtidigt kanske du får lite nya tankar och idéer inför framtiden. Många sommarjobbar på samma ställe som de tidigare gjort, och har ibland även fått en möjlighet att jobba på andra lov och helger. Till slut kan det ibland även leda till en fast anställning.

Här har vi samlat lite tips på hur du skaffar ett sommarjobb:

  • Prata med folk du känner och berätta att du söker efter ett sommarjobb. Be dem gärna att sprida det vidare till sina bekanta. De flesta arbeten tillsätts via tips och rekommendationer.
  • Gör upp en lista på vilka ställen du kan tänka dig att arbeta på. Ta sedan kontakt med dessa även om de inte har utannonserat någon tjänst och se om de har något behov av fler medarbetare.
  • Skriv ett CV och ett personligt brev som förklarar varför du passar perfekt för tjänsten som du ska söka till.
  • Vänta inte på att företag ska annonsera ut jobb utan leta upp det jobb du vill ha själv. Börja tidigt och hör dig för, det skadar aldrig att visa intresse.
  • Lägg ut flera krokar. Fokusera inte på ett och samma jobb. Sök istället flera arbeten samtidigt så att du inte väntar på en tjänst och inte får den. Det är bättre att själv ha valmöjligheten och vilket alternativ som passar dig bäst.
  • Ta kontakt med din lokala arbetsförmedling för att få lite tips och hjälp. De brukar ibland anordna rekryteringsträffar, men kan också få in arbeten som inte utannonseras.
  • Följ upp företagen som du sökt till. Var trevlig men ändå lite tjatig då det kan visa på ett intresse.