Starta eget företag

Starta eget

En dröm som många har är att kunna starta och driva sitt egna företag. Några av anledningarna är att man bl.a. är sin egen chef, men även att man själv har möjlighet att styra över sitt eget schema. Men självklart finns det många saker som man måste tänka på. Många tycker ibland att risken är för stor eller saknar helt enkelt bara en idé om företaget.

Affärsidé
Vad kan du erbjuda kunden? Det gäller att hitta en lösning på vad kunderna har för behov eller problem för att hitta nyckeln till att driva ett företag. Se till och hitta något som gör så att ditt företag sticker ut och blir unikt eftersom det finns ibland flera aktörer på marknaden som erbjuder samma tjänst/produkt.

Marknad
Finns det behov eller efterfrågan på din affärsidé idag? Gör efterforskningar och se över om din idé håller. Det kan vara allt ifrån att fråga vänner till att använda sig utav internet. Finns det möjligtvis liknande företag idag? Hur går det för dem?

Affärsplan
Oavsett vad man ska syssla med är det bra att ha en affärsplan för att exempelvis kunna planera sin start så att man är väl förberedd, men det är även något som behövs för att exempelvis låna pengar i en bank. Den ska vara lätt att förstå och innehålla fakta om hur du planerat att verksamheten ska se ut. Du kan exempelvis berätta vad du vill göra, vilka dina framtida kunder är, hur marknaden ser ut m.m.

Budget
En budget ger dig bättre möjlighet att planera verksamheten och är en viktig del av din affärsplan. Den ger dig en uppfattning om hur mycket kostnader du tror att du kommer att ha under förstå året. Behöver du köpa in redskap, verktyg eller material för tjänsten/produkten? Var kommer du ha din verksamhet? Är det så att du måste ta ett banklån, eller har du sparade pengar som räcker till att finansiera verksamheten? Det finns många faktorer som man måste fundera över.

Företagsform
Ska du välja att starta enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag? Det finns ett antal företagsformer som passat till olika typer av verksamheter. Ska du starta eget själv? Kommer du att anställa personal? Vart finns din kund basis? Det är viktigt att du tar hänsyn till alla egenskaper företagsformen har och funderar över vad som passar dig och din situation bäst

Tillstånd
Något som är oerhört viktigt är att du tar reda på om verksamheten kräver tillstånd, registrering eller annan anmälan till någon specifik myndighet. Det kan gälla särskilda krav på dig som ska driva verksamheten, lokalen
eller verksamheten i sig.

Företaget
Man kan antingen välja att starta ett nytt företag från grunden eller låna någon annans affärsidé och varumärke. Att göra det senare alternativet kallas för franchising.

Franchising innebär i korthet alltså att någon som har ett framgångsrikt koncept när det gäller marknadsföring av varor/tjänster låter andra mot en avgift få använda konceptet för en egen verksamhet. Man skulle kunna säga att man ”hyr ut” sin affärsidé och bildar en kedja av företag genom den.

När du väl har fått allt på plats finns det fortfarande lite saker som måste åtgärdas. Först och främst måste du hitta ett namn på din verksamhet. Sedan ska du registrera företaget men också ansöka om en F-skattesedel. När du registrerar ett företag skickar du först in en anmälan till Bolagsverket och sedan till Skatteverket. En enskild firma behöver du inte registrera hos Bolagsverket. Om en enskild firma ska bedriva näringsverksamhet ska du registrera det hos Skatteverket. Du måste betala en avgift för att registrera företaget hos Bolagsverket.

Informationstjänster och e-tjänster
Verksamt.se är en företagarsajt där myndigheterna Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket samlar information, verktyg och e-tjänster som företagare har nytta av. Du kan bland annat skapa en affärsplan och ansöka om F-skatt. Du kan också ställa frågor om att starta och driva företag via telefontjänsten Startlinjen hos Tillväxtverket

www.verksamt.se 020-35 10 10

Näringslivsregistret och European Business Register är tjänster där du hittar fakta om företag. Du når e-tjänsterna från Bolagsverkets webbplats. www.bolagsverket.se