Tips på hur man skriver ett CV

Så skriver du ett attraktivt CV

Idag kräver nästan alla jobb att man har ett CV att visa upp. För många är det en hel vetenskap att skriva Cv. Det gäller att vara objektiv med sig själv när man skriver, något som ibland kan betraktas som en svårighet. Ett CV är helt enkelt en sammanfattning av vad du presterat i ditt liv. Meningen med det är att arbetsgivaren snabbt ska ha en möjlighet att se vad du har för erfarenheter, kunskaper och meriter.

Här nedan lisar vi de uppgifter som bör finnas med i ett CV

Kontaktuppgifter
Namn, adress, telefonnummer, e-post, födelsedatum och eventuellt civilstånd.

Mål
Skriv en kort redogörelse över hur dina mål ser ut för framtiden.

Arbetslivserfarenhet
Här ska du i kronologisk ordning presentera de anställningar som du tidigare haft med den senaste anställningen först. För varje jobb kan du ange företag och befattning men även förklara vilka arbetsuppgifter du hade och hur länge tjänsten varade.

Utbildning
Här får du uppge skolans namn och vilka program eller kursen du läst. Börja även här med den senaste och skriv sedan i kronologisk ordning. Skriv med vilken tid utbildningen var och vilken form av examen den ledde till.

Språkkunskaper
Ange vilka språk du behärskar och på vilken nivå du ligger på. Du kan använda termer som ”grundläggande kunskaper”, ”bra” och ”flytande”.

Datakunskaper
Även här ska du ange vilka dataprogram du behärskar och vilken nivå du ligger på. Idag är datorn en central del av många yrken så därför kan goda kunskaper vara väldigt meriterande.

Övrigt
Det kan vara olika uppgifter som kan bara meriterande och av intresse för arbetsgivaren exempelvis körkort, värnplikt och ideella föreningar. Du kan även skriva med saker som inte är relevanta för tjänsten men som däremot kanske beskriver dig som person.

Referenser
Är det så att du uppger tidigare referenser så är det alltid viktigt att du fått deras medgivande innan. Är inget krav att man måste lämna referenser i förväg så kan man alltid skriva ”referens finns vid förfrågan”.