Vårda din nätprofil

Vårda din nätprofil

Det är viktigt att tänka på hur man framställer sig själv på nätet. Väljer man att synas där är det viktigt att man kan stå för informationen och bilderna som man har.

Något som många inte tänker på är att potentiella arbetsgivare använder sig ibland av internet för att få fram så mycket information som det går om kandidater. Det är därför viktigt att tänka på vilka signaler som du sänder ut om dig själv.

Sociala medier blir allt vanligare idag och både arbetsmarknaden och samhället börjar vänja sig vid det. Det kan vara alltifrån Facebook och Twitter till olika bloggar.

Bra fester betyder ofta roliga bilder, men ta det varsamt med att ladda upp bilderna på olika hemsidor som du använder dig av för att knyta kontakter med andra. Dagens sökmotorer är effektivare vilket gör det enkelt för dina vänner att hitta dig, men samtidigt innebär det att arbetsgivare har möjlighet att ta del av informationen.

Självklart är inte allt negativt med att synas på nätet, det finns även positiva saker. Det kan exempelvis bekräfta meriter, visa en professionell image och visa goda språkfärdigheter. En tjänst kan kräva att man är utåtriktad och har ett stort socialt nätverk vilket man exempelvis kan få bekräftat via Facebook. Ibland kan även nätet ge dig en möjlighet att skilja dig från andra sökanden.

Bra saker att tänka på

  1. Var försiktigt! Tänk dig för innan du lägger ut något på en hemsida eller liknande som du exempelvis inte vill att en framtida arbetsgivare ska se
  2. Tänk på hur du vill framställa dig själv för allmänheten. Ska du vara personlig, privat eller professionell? Tänk på hur du kommer uppfattas av andra än dina vänner.
  3. Se över om du har bilder som avviker från din image, se till och ta bort dem i så fall. Kom ihåg att allt arkiveras på nätet.
  4. Googla dig själv! Kontrollera om det finns uppgifter som du tror skulle kunna förstöra dina framtida arbeten och se över om det går att ta bort dem.