Mammaledig – så kommer du snabbt tillbaka i arbete

Börjar mammaledigheten lida mot sitt slut? Så bör du tänka för att snabbt komma in i jobbrutiner

Att gå tillbaka till jobbet efter en lång mammaledighet kan vara både spännande och ångestladdat. Vi går igenom några frågeställningar och funderingar som kan uppkomma, samt några råd på vägen.

Karriärguide | Lästid: 2 min 

1 . Mjukstarta

Det kan verka lockande att kickstarta igång direkt efter en lång mammaledighet – men ta det lite lugnt första veckorna. Psyket är varsamt. 
Om du har möjligheten kan det vara bra att växla lite mellan jobb hemifrån och på din arbetsplats. 

2. Identifiera och anpassa dig efter förändringar

Har du varit borta i något år är det oundvikligt att förändringar skett. Därför är det bra om du redan från början identifierar förändringarna och försöker hitta din roll i detta. Var ödmjuk utan att vara fjäskig. 

Försök att hitta tillbaka till den rollen du hade men var redo att vara lite flexibel.

3. Är det verkligen här jag vill jobba?

Så är det – även du har förändrats under den här tiden, vilket gör det fullt rimligt att fundera på den egna jobbsituationen. När du kommer tillbaka till arbetsplatsen, ta dig en funderare; ger det här jobbet mig mer negativ energi än vice versa? 

4. Vad är lovat och avtalat tidigare?

Ofta har du och din chef en överenskommelse sedan tidigare. Hur blir det nu med den där utbildningen som skulle bekostas av företaget? Löneförhöjningen som var utlovad under tiden du var mammaledig? Återuppta diskussionen där ni slutade. Har chefen slutat? Tuffare läge, men motivera dina utlovade förmåner på samma sätt du gjorde tidigare. Nämn också hur dialogen sett ut tidigare. Utan att brusa upp. 

5. Få ihop livspusslet

Barn(en) har börjat på förskola och nu ska du och/eller din partner dela på ansvaret kring hämtning/lämning, VAB, föräldramöten och vårdbesök. Försök att fördela tiden med din partner men ta även hjälp av mor- och farföräldrar. Gör upp en plan och försök att ha balans i alla åtaganden så slipper ni onödigt tjafs kring detta. Varannan gång? Varannan vecka? 

Kombinera med jobb hemifrån om möjligt. Har du ett schema som inte passar förskolans tider kan du försöka hitta en förskola som har kvällsöppet eller öppnar tidiga mornar.